ILLA DESCOBERTA!


Estimades lectores i lectors, nova illa descoberta i conquerida!!!

El dimarts 5 de març vam conversar sobre l'estranya desaparició de l'Esme Lennox i, entre olors fumejants de diferents tes i galetes, vam compartir la nostra lectura.

La brúixola que va orientar l'inici de la xerrada va ser una cita d'Emily Dickinson escollida per la pròpia autora:

"Molta bogeria és el seny més diví

per a un ull que discerneix;

molt de seny, la més completa bogeria.

És la majoria

en això, com en tot, que preval.

Si assenteixes, ets assenyat;

si t'hi oposes, de seguida et tornes perillosa

i ja t'han encadenat".

I així, com qui dona el tret de sortida, vam començar a parlar sobre la història, els personatges, les trames, els temes, el context d'època, l'estructura i les veus narratives; també sobre el patiment, el mal, les conseqüències d'atrevir-se a ser diferent, la bogeria i la funció dels manicomis i les convencions socials.

El final de la novel·la ha estat un gran objecte de reflexió; alguns de nosaltres haguéssim matat a la Kitty, sense remordiments, com ho ha fet la protagonista; altres, haguéssim preferit la reparació personal i que l'Esme s'hagués redimit amb l'afecte de l'Iris... i que s'haguessin salvat totes dues amb el coneixement de la nova genealogia familiar!!! 

Sens dubte, a molts de nosaltres ens hagués agradat un final més feliç. Però la Maggie O'Farrell ha escollit un acabament, potser just?, i trist que ens ha deixat a tots, tan predisposats a l'Esme, amb un regust agredolç. 

Amb les paraules de l'Edith Wharton, també decidides per l'autora, hem finalitzat el diàleg... Uns mots que ens han colpit, i molt...

"No podria assolir la felicitat fent mal o cometent una injustícia a una altra persona... Quina vida edificaríem damunt d'aquests fonaments?"

Us felicitem i us agraïm el vostre compromís lector i comunitari. Com l'anterior, aquesta vetllada ha estat vigorosa en pensaments profunds i arguments suggerents. Moltes gràcies!


La següent parada, l'arxipèlag Eider Rodríguez: 

"MATERIALS DE CONSTRUCCIÓ".

Ja teniu lectura per aquestes Pasqües!!!

Bones vacances!!!



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

ILLA 1ª. ANATOMIA DE LES DISTÀNCIES CURTES

LES ILLES MÀGIQUES

CLAUS LITERÀRIES PER GAUDIR DEL TEXT